Sunday Express: Elizabeth zwaaide slechts

Vorsten

19/07/2015 11:59 am

LONDEN – De Sunday Express weet het zeker. De jonge prinses Elizabeth bracht in 1933 of 1934 niet de Hitlergroet, maar zwaaide gewoon naar een bekende buiten het beeld van de filmcamera. De Britse boulevardkrant meldt dat zondag als ‘world exclusive’ daags nadat rivaal The Sun opnamen had getoond van de koninklijke familie die ogenschijnlijk de nazigroet nadeed.

Sunday Express heeft er een liplezer bijgehaald, Jessica Rees. Die zegt de 17 seconden durende film 23 keer te hebben bekeken. Rees weet wat de Hertogin van York en haar kinderen de prinsessen Elizabeth en Margaret tegen elkaar zeggen. “En het gaat echt niet om de nazigroet”, aldus Rees. “De kinderen worden door hun moeder en oom aangemoedigd te zwaaien.”

Volgens Rees zegt de hertogin, die drie jaar later als echtgenote van George VI koningin wordt, tegen de driejarige Margaret ‘kijk, kijk lievelingen daar is ze’. Waarna prins Edward, de kortstondige koning Edward VIII en in de familie bekend onder de naam David, zegt dat ze moeten zwaaien. “Ja, ja, kom op, zwaai even.” Elizabeth roept dan naar haar jongere zusje ‘zwaai, zwaai, hallo’!

Onderzoeksdiensten

Dat de wuifgebaren op de nazigroet lijken en dat Buckingham Palace de lezing die The Sun eraan gaf ook niet heeft bestreden, zijn voor de Sunday Express geen belemmering om tot de stellige conclusie te komen dat de prinsesjes en hun moeder alleen maar zwaaiden.

Rees wordt volgens de krant regelmatig door de politie en onderzoeksdiensten ingezet om lip te lezen.


Meer Verenigd Koninkrijk