Theresa May gaat langs bij koningin Elizabeth

Vorsten

2017-05-03 11:45:00

De Britse premier Theresa May wordt woensdag ontvangen door koningin Elizabeth. Dat is tevens de officiële bevestiging dat het Lagerhuis sinds één minuut na middernacht is ontbonden in de aanloop naar de verkiezingen van 8 juni.

May had de koningin vorige maand al op de hoogte gebracht van haar voornemen om het parlement naar huis te sturen en verkiezingen uit te schrijven in de hoop een grotere meerderheid te verkrijgen. De Conservatieve premier vond dat ze een sterker mandaat nodig had om de onderhandelingen met de EU aan te gaan over het vertrek van haar land, de zogenoemde brexit.

Voor Elizabeth betekenden de tussentijdse verkiezingen dat ze haar eigen agenda ook moest omgooien. Het staatsbezoek van de Spaanse koning Felipe zou samenvallen met de verkiezingen en werd daarom een maand uitgesteld en ook het voorlezen van de troonrede kon niet langer deze maand plaatsvinden. De koningin heeft daarvoor nu 19 juni vrijgehouden, met als gevolg dat ze de jaarlijkse bijeenkomst van de Orde van de Kousenband moet overslaan. Maar een dag later was nog veel bezwaarlijker geweest. Dan namelijk beginnen de paardenraces op Ascot.


Meer Verenigd Koninkrijk