Groothertog Henri benoemt vrouw tot hoofd hofhouding

Vorsten

29/04/2020 12:44 pm

Groothertog Henri van Luxemburg heeft woensdag een belangrijke stap gezet in de hervorming van zijn hofhouding. Mede op advies van premier Xavier Bettel is Yuriko Backes benoemd tot ‘Maréchale de la Cour’. Dat is de hoogste functie aan het hof, te vergelijken met die van grootmeester in Nederland.

Yuriko Backes is een ervaren diplomaat, en was tot voor kort onder meer chef van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Luxemburg en adviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Haar persoonlijke kwaliteiten en professionele achtergrond maken haar de ideale persoon om de zaken van het Groothertogelijk Hof te leiden”, aldus de persverklaring van het paleis. Backes gaat 1 juni aan de slag en volgt Lucien Weile op, die met pensioen gaat.

Heel opmerkelijk kreeg Yuriko Backes meteen op sociale media ook felicitaties van de premier, die haar veel succes wenste en zei zich te verheugen op een goede samenwerking. “Ik dank de groothertog, de premier en de regering voor het vertrouwen dat zij in mij stellen. Me zeer bewust van de verantwoordelijkheden die me zijn toevertrouwd, aanvaard ik nederig de aanstelling als Maréchale, vereerd dat ik kan dienen in het belang van Luxemburg”, reageerde Yuriko Backes.

Dat haar aanstelling zoveel belangstelling krijgt, heeft te maken met het onderzoek dat Bettel vorig jaar liet instellen naar de gang van zaken aan het hof. Uit dat onderzoek bleek dat er een angstcultuur heerste, mede veroorzaakt door groothertogin Maria Teresa, en dat verantwoordelijkheden niet duidelijk waren omschreven en het huishoudboekje slecht werd bijgehouden. Bettel eiste daarom modernisering en verbetering en zei daar nauw op toe te zullen zien.

Gratis voor jou


Meer Luxemburg