Jarige Jean (98) veteraan bevrijding Nederland

Vorsten

05-01-2019 12:34:00

Groothertog Jean van Luxemburg, die zaterdag zijn 98e verjaardag viert, behoort tot de laatste veteranen van de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hij is ook het enige, nog levende oud-staatshoofd dat dit jaar precies 75 jaar geleden heeft deelgenomen aan de geallieerde landingen in Normandië. Jean, destijds luitenant en verbindingsofficier bij de Irish Guards, ontving het Oorlogsherinneringskruis.

Groothertog Jean weet zich zijn aandeel in de bevrijding van ons land nog goed te herinneren, zo vertelden zijn dochter prinses Marie-Astrid en schoonzoon aartshertog Christian van Oostenrijk enkele jaren geleden. “Hij nam deel aan de bevrijding van Brussel, ging daarna met de Irish Guards naar Nederland om zich vervolgens bij zijn vader prins Felix te voegen voor de bevrijding van Luxemburg op 10 september 1944”, aldus aartshertog Christian.

“Daarna keerde Jean terug bij zijn in Nederland gelegerde regiment, dat strijd leverde bij Elst en Nijmegen.” De Irish Guards rukten uiteindelijk op naar Duitsland, waarna Jean afzwaaide. In 1964 volgde hij zijn moeder groothertogin Charlotte op als staatshoofd van Luxemburg, een functie die hij tot oktober 2000 vervulde.

De relatie van Jean en zijn familie met de Nederlandse koninklijke familie is altijd bijzonder hartelijk geweest en gebleven. Koningin Beatrix was in 2000 bij de troonswisseling en in 2016 bij de viering van de 95e verjaardag van Jean in de Luxemburgse Philharmonie. Jean zelf was in 2014 nog aanwezig bij de grote internationale herdenking van de landingen in Normandië.


Meer Luxemburg

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft