Luxemburg zoekt verjaardagsmuziek voor Henri

Vorsten

2019-01-28 17:12:00

De Luxemburgse regering is op zoek naar een nieuw muziekstuk voor de officiële viering van de verjaardag van groothertog Henri. Premier Xavier Bettel en de minister van cultuur hebben maandag een oproep gedaan aan componisten, Luxemburgers dan wel muzikanten die in het groothertogdom wonen, om voor 15 maart een origineel werk in te leveren.

De compositie wordt op de nationale feestdag 23 juni gespeeld in de Philharmonie van Luxemburg als opening van het feestprogramma. Het stuk moet zijn afgestemd op het spelen door het Orchestre philharmonique du Luxembourg. Dat betekent dat het rekening moet houden met een bepaald aantal violen, een harp, pauken, een tuba en dergelijke en het muziekstuk mag maar vier minuten duren. De uitverkoren componist krijgt 3000 euro.

Premier Bettel heeft bij zijn aantreden het karakter van de viering van de nationale feestdag, die formeel het verjaardagsfeest is van de groothertog, gewijzigd. Hij wilde meer aandacht schenken aan verdienstelijke Luxemburgers en initieerde een feestelijke bijeenkomst in de Philharmonie. Daardoor moest het voorheen op de eerste plaats staande Te Deum in de kathedraal wijken.

Groothertog Henri (63), wiens eigenlijke verjaardag in april is, schikte zich naar de wensen van Bettel. Het Te Deum is nu later op de dag, na het traditionele defilé van leger en civiele diensten als politie en brandweer.


Meer Luxemburg

– Máxima’s liefde voor muziek
– Beatrix mag weer aan het werk
– Koning Filips artistieke talent
– Catherine leent juwelen van The Queen
– Kan Diana’s erfenis William en Harry verzoenen?