Discussie over vakantieverblijf Henri

Vorsten

24/08/2015 7:04 am

BORMES LES MIMOSAS – Enkele weken na de polemiek over het strand dat aan de Côte d’Azur om veiligheidsredenen werd afgesloten voor de vakantie van de Saudische koning Salman, is nu een discussie ontstaan over het vakantieverblijf van groothertog Henri van Luxemburg in Bormes-les-Mimosas.

De Luxemburgse groothertogelijke familie brengt sinds jaar en dag een deel van de zomer door in een huis bij het strand van Cabasson, nabij Fort de Bregançon in het kleine plaatsje in de Var. Henri’s grootmoeder groothertogin Charlotte kocht in 1949 zelfs een deel van het strand, maar moest dat in de jaren tachtig na een wetswijziging in de Franse wet weer afstaan. De familie bleef echter naar Cabasson komen.

Tijdens de vakantie beperkt de politie de toegang tot het strandje. Het publiek moet ook op zee op honderd meter afstand blijven en dat is volgens een Franse advocaat tegen die wet die alle Fransen toegang geeft tot het strand. Hij heeft in de krant Var-Matin zijn beklag gedaan, zoals eerder verzet rees tegen een soortgelijke maar veel verdergaande afsluiting van een strand voor koning Salman. Daar tegen tekenden meer dan 150.000 mensen protest aan.

Volgens François Arizzi, de burgemeester van Bormes, is de advocaat de eerste die bezwaar maakt. Het strand wordt onder normale omstandigheden vanwege zijn ligging en moeilijke bereikbaarheid nauwelijks door anderen gebruikt, en Arizzi ziet daarom geen probleem met de al decennia genomen veiligheidsmaatregelen. Hij zag Henri en zijn familie, die vrijdag zijn vertrokken, volgend jaar dan ook weer graag terugkomen.


Meer Luxemburg