Speciale munten voor koninklijke jubilea

Vorsten

11/01/2019 7:29 pm

Twee bijzondere koninklijke gebeurtenissen worden dit jaar herdacht met de uitgave van een herdenkingsmunt. Luxemburg komt met een speciale 2 euromunt waarop naast groothertog Henri ook zijn grootmoeder Charlotte is afgebeeld. Zij kwam precies honderd jaar geleden op de troon. De Royal Mint in Groot-Brittannië staat met de uitgave van een munt van 5 pond stil bij de 200e geboortedag van koningin Victoria.

Aan de troonsbestijging van groothertogin Charlotte op 15 januari 1919 ging veel commotie vooraf. Ze was de opvolgster van haar oudere zus Marie-Adélaïde. Die was zeven jaar op de troon geweest en werd tot aftreden gedwongen vanwege haar vermeende Duitse sympathieën in de Eerste Wereldoorlog. Charlotte wist niet zeker of de bevolking haar wel steunde. Tijdens een referendum later in 1919 sprak evenwel 77,8 procent van de kiezers zich uit voor behoud van de monarchie. Charlotte regeerde vervolgens tot 1964.

Victoria was bij haar geboorte op 24 mei 1819 in Kensington Palace in Londen ook niet voorbestemd voor de troon. Ze had een trits ooms die als eersten in aanmerking kwamen, maar één voor één stierven deze zonder wettig nageslacht na te laten. Zo kwam het dat Victoria in 1837 opeens koningin werd en tot 1901 regeerde. Die lange regeringstijd van 63 jaar, bekend als het Victoriaanse tijdperk, is inmiddels ingehaald door haar verre navolger koningin Elizabeth. Die zit op 6 februari 67 jaar op de troon.

Gratis voor jou


Meer Luxemburg