Feest voor Elizabeth, Harald en Bhumibol

Vorsten

30/12/2015 7:09 am

DEN HAAG – Het komende koninklijke jaar staat in het teken van een bijzondere verjaardag en twee regeringsjubilea. De Britse koningin Elizabeth hoopt in april negentig jaar te worden, in Noorwegen viert koning Harald over enkele weken zijn zilveren regeringsjubileum en op 9 juni 2016 bezet koning Bhumibol Adulyadej de Thaise troon precies zeventig jaar.

Voor Elizabeth en Harald zijn al allerlei festiviteiten op touw gezet; in Thailand daarentegen wordt stilletjes gebeden dat de bedlegerige 88-jaar oude vorst het jubileum haalt. In haar kersttoespraak verwees Elizabeth al naar haar verjaardag die in verschillende fasen zal worden gevierd, met onder andere een paardensportevenement in het park van Windsor aan het einde van het voorjaar en tal van activiteiten in Londen in de zomer. Echtgenoot prins Philip is in die tijd ook jarig. Hij wordt 95.

Elizabeth is sinds het overlijden van koning Abdullah van Saudi-Arabië, nu bijna een jaar geleden, de oudste monarch ter wereld. Abdullah was negentig toen hij in januari overleed,. Vóór hem was de Zweedse koning Gustaf VI Adolf de laatste monarch die op die hoge leeftijd nog (net) op de troon zat. Gustaf Adolf overleed in september 1973, enkele maanden voor zijn 91e verjaardag. Het oudste staatshoofd ter wereld is overigens president Robert Mugabe van Zimbabwe (91).

Documentaire

In Noorwegen staat het komend jaar in het teken van het koningspaar, want de regering betrekt koningin Sonja nadrukkelijk in de hulde en ook de Noorse televisiezender NRK, die woensdag begint met een zevendelige documentaire over het koningspaar, doet dat. In het weekeinde van 17 januari zijn behalve een dankdienst ook tal van sportieve activiteiten gepland rond het paleis in Oslo en in de zomer gaan Harald en Sonja op jubileumtoer langs de Noorse kust.

Thailand heeft niks bekend gemaakt over plannen voor het jubileum van koning Bhumibol. Diens diamanten jubileum werd tien jaar geleden nog royaal gevierd. De koning verblijft eigenlijk al jaren in het ziekenhuis en zijn echtgenote koningin Sirikit is na een zware beroerte niet meer in het openbaar verschenen. Het lijkt dan ook uitgesloten dat het koningspaar zelf nog aan festiviteiten kan deelnemen, maar het militaire bewind kan in juni wel een eerbetoon organiseren.


Meer Andere Huizen