Denen moeten geen trucs uithalen met vlag

Vorsten

30/07/2015 7:19 pm

KOPENHAGEN – De Denen moeten en mogen niet smokkelen met het uithangen van de nationale vlag, in het Deens Dannebrog geheten. Dat zegt Danmarks-Samfundet, een organisatie die prins Joachim als beschermheer heeft, en die let op het correct vlaggen in het vlaggekke Scandinavische land.

Danmarks-Samfundet is bezorgd door een nieuwe ontwikkeling. Fabrikanten van vlaggenmasten bieden die nu aan met een LED-lampje bovenaan. Dat werkt op zonne-energie en floept vanzelf aan wanneer het donker wordt. De eigenaar hoeft daardoor de vlag niet te strijken bij zonsondergang.

Volgens het strikte vlaggenprotocol namelijk mag een vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang worden uitgehangen of gehesen. Een uitzondering op die regel wordt gemaakt wanneer er een schijnwerper ‘Dannebrog’ in het licht zet. Die bepaling is echter bedoeld voor bijzondere gebeurtenissen en niet voor huis-tuin-en-keuken gebruik.

In scherpe bewoordingen roept de organisatie de bevolking op niet toe te geven aan deze nieuwe uitvinding en de traditie te respecteren. De Denen lopen anders ook de kans zich de woede van Joachim op de hals te halen, schertste donderdag online krant The Local, in de wetenschap dat de jongste zoon van koningin Margrethe een licht ontvlambaar temperament heeft.

Gratis voor jou


Meer Denemarken