Komst staatshoofden zet Jeruzalem internationaal in schijnwerpers

Vorsten

22/01/2020 7:15 pm

Burgemeester Moshe Lion van Jeruzalem heeft de welkomstbijeenkomst moeten aanpassen die hij had bedacht voor de media die deze week verslag doen van het Wereld Holocaust Forum in zijn stad. Dit omdat de burgemeester een ‘dj en afterparty’ beloofde. Dat werd algemeen als ongepast gevonden aan de vooravond van het Forum over de Holocaust, de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog die miljoenen levens kostte.

Media kregen woensdag dan ook een nieuwe uitnodiging om naar ‘Zedekiah’s Cave’ te komen, waarbij de frivole activiteiten niet meer werden genoemd.

Voor Lion is het Forum een uitgelezen kans om Jeruzalem internationaal onder de aandacht te brengen. Er zijn tenslotte tientallen staatshoofden, – onder wie de koningen Willem-Alexander, Filip en Felipe – regeringsleiders, ministers en parlementsdelegaties uit bijna 50 landen aanwezig. Premier Benjamin Netanyahu, die deze dagen talrijke bilaterale gesprekken voert met de buitenlandse bezoekers, zag dat ook zo. “Dit is een uitgelezen kans te laten zien waar we vandaan komen en wat we hebben bereikt.”

De bevolking van Jeruzalem echter ziet de staatsgasten, inclusief de Russische president Vladimir Poetin, hoogstens voorbijsnellen wanneer ze van het vliegveld in Tel Aviv naar Jeruzalem of Bethlehem worden gereden, en wanneer ze zich verplaatsen in Jeruzalem. De elektronische informatieborden bij bushaltes waarschuwen al dagen voor ernstige verstoringen van de dienstregeling en rondom het vermaarde King David Hotel, waar de meeste gasten logeren, zijn alle straten afgezet.

De veiligheidsoperatie heeft de codenaam ‘Operatie Toekomst’ gekregen en volgens Israëlische media worden 6300 man ingeschakeld, van leger, politie, grenspolitie tot geheimagenten.


Meer Overig