Koninklijke crypte open op sterfdag Astrid

Vorsten

26/08/2015 12:08 pm

BRUSSEL – Belgen kunnen zaterdag behalve tijdens een speciale mis in het Zwitserse Küssnacht ook in de koninklijke crypte in de Onze Lieve Vrouwe-kerk in Laken eer bewijzen aan de precies tachtig jaar eerder verongelukte koningin Astrid. De crypte is van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur geopend voor het publiek.

Koningin Astrid, geboren als prinses van Zweden, was nog geen dertig jaar oud toen ze overleed en België in diepe rouw dompelde. Ze werd uit de auto geslingerd toen haar man koning Leopold III de macht over het stuur verloor in Küssnacht tijdens een ritje langs het Vierwoudstedenmeer.

De koningin kwam met haar hoofd tegen een boom en was op slag dood. Leopold, die met zijn auto tegen een andere boom tot stilstand kwam, raakte licht gewond. Leopold was pas een jaar eerder koning geworden na het overlijden van zijn vader koning Albert I. Met Astrid, met wie hij in 1926 was getrouwd, had hij drie kinderen: Joséphine-Charlotte (later groothertogin van Luxemburg), Boudewijn (later koning) en Albert (later ook koning).

Astrids kleinzoon koning Filip woont in Zwitserland de mis voor Astrid bij.


Meer Overig