Roep om openstelling tuin vakantieverblijf van koning

Vorsten

30/07/2015 8:18 am

PALMA – De regionale regering van de Balearen wil dat de tuinen bij het koninklijk vakantieverblijf paleis Marivent gedeeltelijk worden opengesteld voor het publiek. Dat heeft de pas gekozen socialistische regionale premier Francina Armengol laten weten aan koning Felipe.

Armengol heeft vrijdag een onderhoud met de koning in Marivent. Vorige week vrijdag sprak ze Felipe ook al tijdens een audiëntie in Madrid. De premier beloofde de koning een uitgewerkt voorstel te zullen indienen voor de gewenste openstelling.

Armengol heeft recht van spreken. Marivent is eigendom van de regionale regering die het in 1966 in handen kreeg van de familie van de schilder Juan de Saridakis. Voorwaarde was wel dat het paleis toegankelijk zou zijn voor publiek, een eis die werd genegeerd toen Marivent in 1973 ter beschikking werd gesteld aan Juan Carlos en zijn familie.

Vooral koningin Sofia is gek op de voormalige boerderij die tussen 1923 en 1925 werd gebouwd. Ze brengt er veel tijd door, niet alleen in de zomermaanden maar ook rond Pasen. Naast Marivent is er in Palma nog een officieel koninklijk paleis, La Almudaina. Dat is staatseigendom.


Meer Overig