Prinses Lilian geëerd met expositie

Vorsten

26/08/2015 12:22 pm

STOCKHOLM – Het Zweedse hof brengt vanaf zaterdag een bijzonder eerbetoon aan prinses Lilian, de als mijnwerkersdochter in Wales geboren tante van koning Carl Gustaf.

Ter ere van haar honderdste geboortedag organiseert het paleis de tentoonstelling The Lilian Look met dertig kledingstukken en accessoires. De kleren weerspiegelen haar klassieke stijl, Britse wortels, en niet in het minst haar gevoel voor humor, aldus conservator Margareta Nisser-Dalman. Haar jurken waren elegant en tijdloos.

Prinses Lilian, die in maart 2013 overleed, zou op 30 augustus honderd zijn geworden. Ze heeft zich in Zweden vooral geliefd gemaakt door haar trouw, loyaliteit en uiterste discretie. Lilian kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie met de Zweedse prins Bertil. Trouwen zat er echter niet in.

Bertil zou dan zijn plaats in de troonopvolging verliezen. Huwen met burgermeisjes mocht niet, en het aantal troongerechtigde kandidaten was op dat moment erg klein. De prins wilde zijn plicht niet verzaken, maar ging wel samenwonen met Lilian. Trouwen kon pas dertig jaar later toen de nieuwe koning Carl Gustaf in 1976 alle belemmeringen ophief. Lilian werd toen ook prinses en ging een rol spelen in het openbare leven.

“Ze spreidde vreugde en vrolijkheid om haar heen”, aldus Carl Gustaf bij haar overlijden. Zijn kinderen – Victoria voorop – waren bijzonder op haar gesteld. In de laatste jaren van haar leven kreeg Lilian altzheimer en verdween uit het zicht.


Meer Overig