Spaanse vice-premier boos op Barcelona

Vorsten

24/07/2015 8:10 pm

MADRID – De Spaanse vice-premier Soraya Sáenz de Santamaria heeft vrijdag na afloop van de ministerraad in scherpe bewoordingen de burgemeester van Barcelona gehekeld voor het weghalen van de buste van koning Juan Carlos uit de raadszaal van het stadhuis. Op last van burgemeester Ada Colau gebeurde dat donderdag.

De vice-premier herinnerde aan de grote verdiensten van de vorig jaar teruggetreden koning die zich veertig jaar lang had ingezet voor de Spaanse democratie. Van zo’n inzet was de eerste veertig dagen waarin protestpartijen als Podemos en de beweging van Colau in diverse plaatsen aan het bewind waren nog niets gebleken. “U bent niet verder gekomen dan het verplaatsen van een beeld.”

De politicus vindt het hoog tijd dat Colau en Podemos serieus werk gaan maken van het verbeteren van de werkgelegenheid in Spanje, in plaats van zich bezig te houden met symbolische handelingen die indruisen tegen de geest van de staat. “Dat zorgt wel voor veel herrie, maar voor weinig werk”, aldus Sáenz de Santamaria.

Colau liet vrijdagmorgen ook een portret van koning Felipe VI uit de raadszaal verwijderen dat door leden van de Partido Popular was neergezet op de plek waar tot donderdag de buste van zijn vader koning Juan Carlos stond. Volgens Colau zijn er veel te veel koninklijke symbolen in het stadhuis dat juist zou moeten herinneren aan het republikeinse verleden van de Catalaanse hoofdstad.


Meer Overig