Amalia, Alexia en Ariane stelen de show

Justine Marcella

21/05/2020 7:00 am

Wat moet het ingewikkeld geweest zijn om een andere inhoud te geven aan Koningsdag. Het land is in crisis, covid-19 eist veel slachtoffers. En ondertussen klinkt de wens om toch een invulling te geven aan die mooie dag. Misschien wel juist nu, juist nu het een lichtpuntje zou kunnen brengen in het leven dat zo anders is dan gewend en gewenst. Het koningspaar biedt al weken een luisterend oor aan getroffenen en zorgmedewerkers, biedt troost door er te zijn. De monarchie heeft dan ook een verbindende rol. Ongeacht afkomst en religie, of voor of tegen de monarchie, Koningsdag is ons nationale feest.

Toch voelt het ongepast om nu al te uitbundige slingers op te hangen. En dus werd er achter de schermen op het paleis gewikt en gewogen. Wat kan wel en wat kan niet? Wat kan de koning, thuis, wel doen en hoe zijn de sentimenten in de samenleving? U begrijpt dat er op het allerhoogste niveau over is nagedacht.

De uiteindelijk gekozen oplossing verdient een lintje, om maar even bij het onderwerp te blijven. Ik had me er al eerder bij neergelegd dat ik dit jaar niet achter de koninklijke familie door Maastricht zou wandelen. Naast het feit dat ik daardoor velen van u niet zou zien, vond ik het ook jammer dat ik de prinsessen niet van nabij kon meemaken. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, om de grote ‘filosoof’ Johan Cruijff maar eens te citeren. We kregen dit jaar meer dan ooit een goed beeld van de drie prinsessen. Zij waren in en bij het veilige Paleis Huis ten Bosch de hele dag actief om er toch een heel leuke en interessante dag van te maken. We kregen een intiem beeld van het gezin te zien. Natuurlijk was er een cameraman en ook fotograaf Patrick van Katwijk was aanwezig om het vast te leggen, maar verder draaide het toch echt om Team Oranje.

Amalia’s eerste gesprek

We zagen een trotse koning met vier prachtige (jonge)dames aan zijn zijde. En ook al worden Amalia, Alexia en Ariane zoveel mogelijk uit de spotlights gehouden, ze zijn echte pro’s ín die spotlights. Amalia ontroert me echt. Ze ontpopt zich als een ware journaliste wanneer haar gesprekspartners in de stallen van Anky van Grunsven wat aarzelend uit hun woorden komen. De ene na de andere inhoudelijke vraag tovert ze uit haar mouwloze gele jurk om hen om hun gemak te stellen. Wanneer Anky de prinses toeroept ‘je doet het goed’, moet Amalia lachen en antwoordt bescheiden: ‘Ik doe dit ook voor het eerst’. Voor het eerst, maar zo fantastisch. Ook de andere dames verdienen een dikke pluim. U kunt met deze Vorsten nog even lekker nagenieten. Ik kijk uit naar de toekomst, waarin we dit powertrio meer en meer zullen zien.

Lekker lezen met Vorsten

Deze column van Justine Marcella staat in het nieuwe nummer van Vorsten, bomvol foto’s van en verhalen over uw favoriete royals. Nu in de shop!


Meer Uncategorized