Blog Justine: Vergeten kunnen we niet, verheugen op de toekomst wel.

vorsten [sv]

17/12/2015 9:00 am

Paleis het loo, Vorsten, augustus 2015

Zo aan het einde van het jaar kan ik het terugblikken niet laten. Wat was 2015 een bewogen jaar! Naast al het prachtige nieuws van staatsbezoeken, geboortes en huwelijken, kende 2015 ook enkele inktzwarte bladzijden. Zo werd op vrijdag de dertiende november Parijs opgeschrikt door aanslagen. Nu komt het terrorisme wel heel dichtbij. Maar ik wil niet bang zijn en vind troost in de woorden en wijsheid van de verschillende vertegenwoordigers van vorstenhuizen. Velen hebben zich uitgesproken, ook namens hun landgenoten. Onze eigen koning meldt de ochtend na de aanslagen ‘diep geschokt’ te zijn en vervolgt krachtig: ‘Met het Franse volk rouwen wij om de slachtoffers. Met het Franse volk blijven wij standvastig de vrijheid verdedigen tegen hen die haar met terreur proberen te ondermijnen. De waarden van vrijheid en solidariteit geven wij nooit prijs.’ De woorden van de Spaanse koning bezorgen me kippenvel: ‘De pijn van Frankrijk is de pijn van Spanje.’ Ik denk aan de woorden van prins Claus, die zichzelf ‘wereldburger en Europeaan en Nederlander’ voelde. Zo zijn de woorden van de Spaanse koning te vertalen naar ‘de pijn van Frankrijk, is de pijn van Europa, de pijn van de wereld.’

Een monarchie heeft naast een verbindende en aanmoedigende ook een troostende functie. Hun medeleven verwoordt het gevoel van hun landgenoten.
De leden van de diverse vorstenhuizen laten ook zien dat de angst ons niet mag leiden. Koningin Máxima zette bijvoorbeeld haar reis in het niet risicoloze Bangladesh moedig voort, en de reportage vanaf pagina 8 zal ook u een glimlach bezorgen. En hopelijk hoop bieden op een betere wereld, want dat is waar vele royals zich voor inzetten. Om prins Claus nog eens te citeren: ‘Ik ben, ik word pas echt mens, als ik medemens ben, mens met en voor de ander. Wie een ander helpt, bouwt aan zichzelf.’
Echt vrolijk nieuws is er ook: zowel prinses Annemarie als prinses Víktoria is in verwachting! Prinses Irene krijgt er in mei twee kleinkinderen bij. Dat worden drukke tijden, weet ik. Mijn moeder kreeg in een maand tijd drie kleinzoons en had letterlijk haar armen vol baby’s.
De bekendmaking van de zwangerschappen kwam niet helemaal als een verrassing. De dames waren begin oktober nog slank, en toch meende ik aan hun blikken te zien dat er gezinsuitbreiding op komst was. Het blijft gênant om navraag te doen, omdat ik de prinsessen vooral niet het idee wil geven een buikje te zien. Het was toen nog te vroeg in de zwangerschappen om het te bevestigen, nu kwam het verlossende woord via een telefoontje. Wat wordt 2016 een babyrijk jaar, want ook in Zweden worden twee baby’s verwacht en in Bhutan wordt begin 2016 al een zoontje van het koningspaar verwacht.
Ook het vooruitkijken kan ik niet laten. Gelukkig maar. Want vergeten kunnen we niet, ons verheugen op de toekomst wel.

Tenslotte wil ik u, mede namens álle medewerkers van Vorsten, alvast heel fijne feestdagen wensen en een zeer gelukkig, gezond, liefdevol en vorstelijk 2016!

handtekening-justine1


Meer Uncategorized