De jeugd van toen is onzichtbaar

Justine Marcella

19/06/2020 8:00 am

Deze column van Justine verschijnt in Vorsten 9, bij het ter perse gaan was nog niet bekend dat prinses Beatrix de Nationale Buitenspeeldag zou openen.

Het ‘nieuwe normaal’, ik kan er maar niet aan wennen. Geen knuffel kunnen geven aan zij die het moeilijk hebben. Geen felicitatiekus voor jongeren die hun diploma hebben gehaald en geen dierbare visite voor ouderen en mensen in verpleeghuizen. Juist de kwetsbaren moeten we beschermen, dat snap ik. Maar ik mis ze wel. Op straat en in de winkel zie ik nauwelijks de ‘jeugd van toen’, zoals mijn vriend Ronnie Tober ze noemt. Maar ook in mijn werk zie ik ze niet. Koningin Elizabeth (94) zit sinds begin maart in afzondering op Windsor Castle. Haar echtgenoot prins Philip (99) woont weer onder een dak met haar, hij woonde de afgelopen twee jaar aan de oostkust van Engeland. Het was zijn wens om na zijn pensioen een zo ‘normaal mogelijk leven’ te leiden. Dus werd er voor hem een huis ingericht op het terrein van Sandringham House, waar protocol niet meer de scepter zwaait. Covid-19 haalde hem toch weer terug naar een meer koninklijk bestaan. Maar nog steeds zonder een leger aan personeel zoals dat op Buckinham Palace het geval zou zijn. Op Windsor Castle ondersteunt een team van 24 personen nu het echtpaar. In twee ploegen van twaalf verblijven zij steeds drie weken geïsoleerd op het kasteel. Alles for Queen and country.

Elizabeth is natuurlijk nog wel in functie en werkt gestaag door, al is het nu zonder publieke evenementen. Het gaat gelukkig goed met haar. Ze is zelfs weer uit rijden gegaan. Met een lichtgekleurde paardrijbroek, een beige regenjas en een sjaal om haar kapsel genoot ze van de lente op haar Fell-pony.

In Nederland is de jeugd van toen een stuk jonger. Prinses Irene en prinses Margriet deelden een videoboodschap, prof. mr. Pieter van Vollenhoven vermaakt ons op Twitter met humor, spitsvondigheid en zijn zelfgemaakte foto’s van de natuur. Prinses Beatrix moeten we echt missen, ze is zo goed als onzichtbaar. We zagen haar een paar seconden in beeld toen zij via een videoverbinding haar jarige zoon feliciteerde. Dat vond ik bijzonder, want de prinses heeft het nooit zo opgehad met de moderne communicatietechnieken. Covid-19 verleidt opa’s en oma’s om overstag te gaan wanneer ze de kinderen en kleinkinderen willen zien. En dus, met een beetje hulp van haar kleindochters, heeft ook Beatrix haar videodebuut gemaakt. Van de Oranjes wordt verwacht dat ze het goede voorbeeld geven en dus worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Beatrix blijft dan ook op Kasteel Drakensteyn. Ik probeer er een beeld van te krijgen. Klinkt er muziek door het kasteel, heeft ze nu meer tijd om te boetseren en is haar haar lang geworden toen de kappers nog waren gesloten? De laatste keer dat ze in het openbaar verscheen was op 4 maart. Samen met haar schoondochter prinses Mabel was ze aanwezig bij de uitreiking van de Prins Friso Prijs. Dat is inmiddels maanden geleden. Het is een van de langste perioden dat ze niet meer is gezien. En dan kan dit wel het nieuwe normaal zijn, ik vind het een stuk minder leuk zonder de ‘jeugd van toen’. Ik wens iedereen alle gezondheid toe en hoop dat iedereen, u en de royals, weer snel terug kan naar het echte normaal.

Lekker lezen met Vorsten

Deze column van Justine staat in de nieuwe Vorsten, nu verkrijgbaar in de online shop voor maar 6,49 euro.

Gratis voor jou


Meer Uncategorized