De koning en zijn bijvrouw

redactievorsten

19/02/2021 8:00 am

Het is niet voor te stellen. Koning Willem-Alexander, officieel getrouwd met Máxima, verschijnt trots in het openbaar met zijn minnares. Sterker nog: met deze minnares is hij vaker te zien dan met zijn vrouw. De romance is zo serieus dat de koning zijn minnares een officiële titel zou willen geven, misschien zelfs die van koningin. Een koning en zijn twee koninginnen, het is niet voor te stellen. In Thailand wel.

Rama X (of: Vajiralongkorn) is inmiddels alweer ruim vier jaar koning van zijn land, waar hij nog maar heel weinig tijd heeft doorgebracht. Pas recentelijk heeft hij zijn, sta me de bewoording toe, lusthof in het Duitse Beieren verruild voor zijn paleis in Bangkok. In Duitsland waant de koning zich onbespied en hij kleedt zich daar graag in niets verhullende korte topjes en versiert zijn huid met plak-tattoos. In Thailand is hij koning en past hij zijn kleding aan. Maar ook in een op maat gesneden uniform blijft het een opmerkelijke koning.

Lees meer

Deze column staat in de nieuwe Vorsten, nu te bestellen zonder verzendkosten.

Hij is al meerdere keren getrouwd geweest, en heeft zeven kinderen. Maar op het moment dat zijn vader overlijdt, heeft Rama geen wettelijke echtgenote. Die vindt hij in Suthida, voormalig stewardess, en al jarenlang zijn favoriete vriendin. Zij wordt zijn vierde vrouw. Ze trouwen een paar dagen voor de inhuldiging. Er worden verschillende staatsiefoto’s van het paar verspreid, maar van samenwonen is geen sprake. Zij woont overwegend in Zwitserland, toch niet echt op loopafstand van haar echtgenoot in Beieren. Alleen bij bijzondere gebeurtenissen of voor plechtigheden in Thailand ontmoeten ze elkaar.

Maar het kan nog gekker. In de zomer van 2019 wordt de 34-jarige Sineenat benoemd tot officiële gemalin van Rama X. Sineenat is verpleegster geweest en werkte als hofdame van de derde en inmiddels verstoten echtgenote van de koning. Ze klimt op tot persoonlijk lijfwacht van Rama. Tijdens de officiële ceremonie om haar tot bijvrouw te benoemen en haar hoge titels te geven, ligt de voormalige bodyguard aan de voeten van de koning terwijl diens vrouw Suthida (41) toekijkt zonder een spier te verrekken. De erkende bijvrouw wordt kort daarop wegens ‘ongehoorzaamheid’ in de gevangenis gezet en raakt haar titels kwijt. Een paar maanden later wordt ze vrijgelaten en krijgt ze haar titels terug. De koning die haar achter de tralies liet zetten, haalt haar nu op en ontvangt haar weer met alle egards. Op haar verjaardag onlangs verscheen hij met haar op de koninklijke Wasukri-pier in Bangkok, langs de rivier Khlong Mueang, om vissen en vogels de vrijheid te geven om voorspoed voor zijn minnares te krijgen. Ik kan mijn wenkbrauwen optrekken, ik kan er van alles van vinden. In Thailand ligt dat gevoelig. Een like op Facebook bij een kritisch bericht kan al voldoende zijn om voor jaren de gevangenis in te gaan. Wat de Thai van hun koning vinden, zullen we dus nooit weten. Opnieuw een reden om blij te zijn met Nederland − waar kritiek niet strafbaar is – en blij te zijn met ons koningspaar bij wie de liefde al ruim twintig jaar zegeviert.


Meer Uncategorized