Kom in actie: Blauw Bloed verdwijnt!

redactievorsten

26/05/2021 10:03 am

Je zal maar de scepter zwaaien bij de NPO. Jongeren kijken nauwelijks tv en ondertussen wordt er met hart en ziel gewerkt aan de mooiste tv-programma’s. Dat er keuzes gemaakt moeten worden, begrijp ik. De mensen van 20 tot 50 kijken meer on-demand dan wat de tv-gids voorschrijft. Omroepen als Human, PowNed en WNL groeien bovendien en verdienen dus meer ruimte.

Maar dat een programma als Blauw Bloed wordt opgeofferd is voor mij volstrekt ontoelaatbaar. Ik lijk misschien niet geheel objectief: ik heb jarenlang met veel plezier gewerkt voor dit programma voordat ik hoofdredacteur van Vorsten werd. Natuurlijk gun ik mijn oud-collega’s behoud van hun leuke baan. Maar mijn argumenten gaan verder dan dat.

Nederland is een monarchie. Daar hebben we democratisch voor gekozen. We willen op televisie zien wat politiek Den Haag doet, maar ook wat de leden van het Koninklijk Huis doen. Blauw Bloed is het enige tv-programma in Nederland dat uitsluitend over de royals gaat. Al achttien jaar volgen de makers van Blauw Bloed de Oranjes op de voet. Blauw Bloed gaat, net als Vorsten, verder dan onderwerpen als ‘wat draagt Máxima’ of de toestanden rondom Harry en Meghan. Het DNA van het tv-programma en van Vorsten is niet heel verschillend. Naast het nieuws belichten we allebei achtergronden en historie, en brengen we bijzondere verhalen en interviews ondersteund door het beste beeld.

En dan de kijker. Doen we niet heel veel mensen tekort wanneer we ons voornamelijk richten op de groep 20-49 jaar? Voor media een lastige groep. Ze lezen helaas nauwelijks tijdschriften en kijken voornamelijk naar streamingsdiensten als YouTube en Netflix. Het goede nieuws: het aantal 50-plussers stijgt. En zij blijven de traditionele media veel trouwer. We zouden de rode loper voor hen moeten uitrollen! Dankzij deze groep hebben we een stevige basis. We kunnen deze groep toch niet zomaar opzij zetten? De koning en koningin behoren inmiddels ook tot de 50-plussers.

Voor het Koninklijk Huis is het ook niet goed wanneer Blauw Bloed verdwijnt. We hebben het afgelopen jaar (door covid-19) gezien hoe belangrijk de zichtbaarheid van de royals is. De populariteit van het koningspaar kreeg een flinke opdonder. Rondom Koningsdag en de vijftigste verjaardag van koningin Máxima waren ze weer vertrouwd zichtbaar en ik merk dat dat de monarchie ten goede komt.

‘Maar al die kijkers kunnen hun hart toch ophalen met het tijdschrift Vorsten?’ Zeker, maar ik geloof dat de honger naar koninklijk nieuws niet voldoende gevoed kan worden. Hoe meer aandacht voor dit onderwerp, hoe beter. Het onderstreept de relevantie van dit thema. Want het is een relevant thema! Het ligt verankerd in onze maatschappij. En daarom is het goed dat er naast het tijdschrift Vorsten, ook een televisieprogramma als Blauw Bloed bestaat. Ik ben samen met de grootste Oranje-fan Oscar Meijer een petitie gestart om de NPO op andere gedachten te brengen en de beslissing het programma te stoppen terug te draaien. Ik reken op uw steun!

Klik hier voor de petitie.


Meer Uncategorized