Prinses Viktória leert bij in Den Haag

Vorsten

07/10/2015 4:15 pm

DEN HAAG – Prinses Viktória de Bourbon de Parme heeft woensdag in het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag een bijeenkomst van experts over kindhuwelijken bijgewoond. Ook prinses Mabel was aanwezig, alsmede aan het slot een kwartiertje de druk bezette minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

Prinses Viktória is de echtgenote van prins Jaime, tegenwoordig Nederlands ambassadeur bij de Heilige Stoel in het Vaticaan. Sinds begin dit jaar is Viktória ook beschermvrouw van Save the Children, een functie die eerder werd bekleed door Jaime’s oma koningin Juliana. Save the Children was mede-organisator van de bijeenkomst.

“Er zijn natuurlijk veel raakvlakken tussen het zorgen voor kinderen in nood, voor onderwijs en een goede toekomst en het een einde maken aan kindhuwelijken”, aldus Viktória. Meisjes die al op elf- of twaalfjarige leeftijd trouwen, gaan meestal niet meer naar school, krijgen vaak zelf op jonge leeftijd kinderen met alle gezondheidsrisico’s vandien en zien hun toekomstkansen beknot.

Vandaar dat Save the Children tal van andere organisaties bijeenbracht om te praten over kindhuwelijken en de wijze waarop dat gebruik kan worden beëindigd. Jaarlijks trouwen 14 miljoen meisjes onder de 18. Prinses Mabel is al vijf jaar met dit onderwerp bezig middels haar koepelorganisatie Girls Not Brides. Voor Viktória viel er naar eigen zeggen dan ook veel te leren tijdens de bijeenkomst. “Het was erg leerzaam”, zei ze tijdens de pauze.


Meer Bourbon-Parma