Deense koningin strijkt neer in Gråsten

Vorsten

23/07/2015 1:52 pm

GRÅSTEN – De Deense koningin Margrethe en haar man prins Henrik strijken donderdag neer in Gråsten Slot, het koninklijk zomerverblijf in het zuiden van Denemarken, niet ver van de grens met Duitsland. Volgens de koninklijke website is daarmee de residentie van het ‘regentpaar’ officieel verplaatst van Marselisborg naar Gråsten Slot.

De Deense koningin woont al naar gelang de tijd van het jaar steeds in een ander deel van het land. “De mensen denken anders dat ik vastzit aan Kopenhagen”, zei ze zelf over de jaarlijkse verplaatsingen, waarbij de hofhouding tegenwoordig gewoon in de hoofdstad blijft en via telefoon en fax in contact blijft met het staatshoofd.

Amalienborg in Kopenhagen is de residentie voor de wintermaanden, Fredensborg is thuishaven in voor- en najaar, Marselisborg bij Aarhus krijgt de koningin bij wisselende gelegenheden te zien en Gråsten Slot is gereserveerd voor een deel van de zomervakantie. Het paleisje was zeer geliefd bij Margrethe’s moeder koningin Ingrid.

Familiereünie

Die nodigde elke zomer haar kinderen en kleinkinderen uit voor een familiereünie, een traditie die Margrethe na het overlijden van Ingrid in 2000 heeft voortgezet. Bij Gråsten Slot vindt ook jaarlijks een fotosessie plaats met de uitgebreide koninklijke familie, in steeds wisselende samenstelling overigens want niet iedereen is elk jaar van de partij.

Margrethe en Henrik komen uit Groenland, waar ze woensdag in Nuuk een rondreis van twee weken hebben afgesloten.


Meer Denemarken