Margrethe vaart verder in Groenland

Vorsten

14/07/2015 7:15 pm

SAQQAQ – De Deense koningin Margrethe en haar man prins-gemaal Henrik hebben dinsdag in het westen van Groenland bezoeken gebracht aan de kustplaatsjes Qullissat en Saqqaq. De koningin is sinds 8 juli in Groenland, dat een autonoom onderdeel is van het Deense koninkrijk. Bij haar bezoek maakt Margrethe gebruik van het koningsschip Dannebrog. Veel van de Groenlandse dorpjes zijn ‘s zomers ook alleen met een boot te bereiken.

Qullissat was vroeger een mijnwerkersplaatsje, dat in 1972 moest worden ontruimd toen de regering de verliesgevende kolenmijn sloot. Nu echter wonen er weer mensen. Het lokale zangkoor verwelkomde de koningin en prins, die later ook uitleg kregen over de geschiedenis van de plaats. Het korte verblijf werd afgesloten met ‘kaffemik’, een soort koffietafel met de vereniging van vrienden van Qullissat en Ilulissat.

Vervolgens bracht de Dannebrog het gezelschap in drie uur tijd naar Saqqaq, in 1755 gesticht als Solsiden. Hier kreeg het koninklijk paar van de bijna 200 inwoners een soortgelijk programma voorgeschoteld als ‘s ochtends in Qullissat, inclusief ‘kaffemik’ voor het vertrek. Ook kregen Margrethe en Henrik uitleg over de zogenoemde Saqqaq-cultuur, waarvan bij archeologische opgravingen resten zijn gevonden en die zo’n 5500 jaar geleden op die plek moet hebben geleefd.

Het koninklijk gezelschap brengt de nacht door aan boord van de Dannebrog, dat woensdag aanmeert in Ilulissat.


Meer Denemarken