Jarige Henrik reikt prijzen uit

Vorsten

11/06/2015 5:03 pm

KOPENHAGEN – Prins-gemaal Henrik van Denemarken heeft donderdag op zijn 81e verjaardag zelf cadeautjes uitgereikt in plaats van deze in ontvangst te nemen. In Fredensborg Slot, de koninklijke voorjaarsresidentie, reikte hij de prijzen uit van het sinds 1986 bestaande Prins-gemaal Fonds.

Dat Fonds beloont mensen die hebben bijgedragen aan de bevordering van de kwaliteit van de samenleving en die het prestige van Denemarken op cultureel, commercieel of wetenschappelijk gebied hebben verhoogd. Henrik reikte prijzen uit aan een advocaat, een kunsthistoricus, theaterdirecteur, bridgespeler, senior manager en een acteur.

De prins-gemaal bracht de rest van zijn verjaardag door in huiselijke kring. Hij vergezelt dit weekeinde zijn vrouw koningin Margrethe en kinderen Frederik en Joachim niet naar Zweden voor de bruiloft van prins Carl Philip en Sofia Hellqvist.

Koning

Henrik, die woensdag precies 48 jaar getrouwd was met Margrethe, is de laatste maanden een aantal keren opvallend in het nieuws geweest. Tijdens een gesprek met Nederlandse journalisten een maand voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander beklaagde hij zich over zijn geringe status aan het hof. Henrik vond dat hij koning-gemaal zou moeten zijn en niet prins-gemaal.

Twee maanden later zorgde hij opnieuw voor ophef toen hij wegens ziekte moest wegblijven bij de feestelijkheden rond de 75e verjaardag van Margrethe, maar meteen daarna in Venetië werd gesignaleerd voor een korte vakantie. Vaandelvlucht meenden de boze Deense media. Henrik lijkt zich er echter niets meer van aan te trekken, getuige ook de voor zijn echtgenote zeer gênante uitbarsting in het genoemde persgesprek. “Ik zal het nooit accepteren en nooit begrijpen”, aldus de van oorsprong Franse prins-gemaal.


Meer Denemarken