Henrik klaagt weer over discriminatie

Vorsten

16/10/2015 11:48 am

KOPENHAGEN – De Deense prins-gemaal Henrik heeft opnieuw de knuppel in het hoenderhok gegooid. In een interview met de Franse krant Le Figaro beschuldigt hij zijn tweede vaderland van discriminatie. “Denemarken vindt echtgenoten minder waard dan hun echtgenotes”, aldus Henrik. “Dat maakt me kwaad”.

Het is een stokpaardje van de echtgenoot van koningin Margrethe. In de aanloop naar het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima eerder dit jaar stak hij ook een tirade af tijdens een ontmoeting met Nederlandse media. Het was onbegrijpelijk zei Henrik toen dat hij geen koning-gemaal was geworden, zoals Máxima wel koningin was geworden. “Ik zal dat nooit aanvaarden!”

Tegen Le Figaro herhaalde Henrik zijn bezwaren en ongenoegen. “Het maakt me kwaad dat ik onderworpen word aan discriminatie. Denemarken staat anders bekend om de verdediging van gelijke rechten van mannen en vrouwen, maar hier wordt een uitzondering gemaakt”, zei hij boos.

In krantencommentaren in Denemarken is kritiek op Henrik (81). Hij brengt zijn vrouw in verlegenheid, zoals bij de persontmoeting met de Nederlandse media in februari ook duidelijk zichtbaar en merkbaar was, maar berokkent ook het koningshuis imagoschade. De Denen vinden dat hij nu maar eens zijn mond moet houden, en zich schikken naar de positie die hij al sinds 1972 heeft.


Meer Denemarken