Kritiek op Deens bezoek aan Saudi-Arabië

Vorsten

22/01/2016 7:15 pm

KOPENHAGEN – In de Deense media klinkt felle kritiek op de vermeende plannen van kroonprins Frederik en zijn vrouw Mary om binnenkort een bezoek te brengen aan Saudi-Arabië. De linkse politieke partij Enhedslisten zou het ‘schandalig’ vinden als de royals echt afreizen naar deze ‘wrede dictatuur’.

Frederik en Mary zouden eind februari met een handelsdelegatie naar Saudi-Arabië gaan om het Deense bedrijfsleven daar onder de aandacht te brengen, al is nog niet duidelijk of dat echt zo is. Volgens de Deense zender TV 2 vindt Enhedslisten dat het streng islamitische land hoe dan ook geen officieel bezoek van het kroonprinselijk paar verdient. “Saudi-Arabië is een wrede dictatuur waar aanhangers van de democratie zweepslagen krijgen, dissidenten worden onthoofd en prinsen miljoenen overmaken aan Islamitische Staat en andere extremisten”, zegt een woordvoerder van de partij.

Ook mensenrechtenorganisaties roeren zich. “De timing kan bijna niet slechter”, laat de Deense tak van Amnesty International weten aan persbureau Ritzau. “Saudi-Arabië heeft het nieuwe jaar ingeluid door 47 mensen te onthoofden na een jaar waarin veel meer lijfstraffen werden uitgevoerd en de vrijheid van meningsuiting werd ingeperkt. Als er nu een zware delegatie naartoe gaat, geef je het signaal af dat het acceptabel is wat daar gebeurt.”

TV2 meldt dat vanwege de ophef mogelijk een streep door het bezoek wordt gezet. Een aantal partijen zou overwegen zich terug te trekken.


Meer Denemarken