‘Mary moet Birkin-tas in de ban doen’

Vorsten

11/08/2015 8:01 pm

KOPENHAGEN – Kroonprinses Mary van Denemarken moet verantwoording afleggen voor haar handtas van krokodillenleer. Sterker nog, ze moet de zogenoemde Birkin-tas van Hermès onmiddellijk in de ban doen. Dat schrijft het Deense boulevardblad Ekstra Bladet, dat Mary vanwege het gebruik van de tas beschuldigt van medeplichtigheid aan dierenmishandeling.

De prijzige tas (30.000 euro) is omstreden sinds dierenwelzijnsactivisten van PETA kort geleden hebben aangetoond dat de krokodillen op de speciale boerderijen in Zimbabwe en Texas op allesbehalve diervriendelijke wijze worden behandeld en geslacht. “Hermès wil de consument doen geloven dat het een luxe business is, maar achter elke Birkin tas zit een leven van ellende voor de dieren”, aldus een woordvoerder van PETA.

Jane Birkin, die haar naam verleende aan de tas, eiste na de onthulling van de dierenactivisten dat Hermès de tassen een andere naam gaf. Het modehuis ontkende overigens de aantijgingen. Kroonprinses Mary en het Deense hof weigerden op vragen van Ekstra Bladet over de tas in te gaan. “Ze was zo gesloten als een oester maar moet zich verantwoorden”, meende de krant in navolging van dierenbeschermers.


Meer Denemarken