Margrethe aangekomen in zomerpaleis

Vorsten

18/06/2015 2:37 pm

AARHUS – De Deense ‘Kongelige Livgarde’ marcheerde donderdag naar Marselisborg Slot bij Aarhus ten teken dat koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik officieel hun intrek hebben genomen in hun zomerpaleis. Tijdens hun verblijf hier is er dagelijks een ceremoniële aflossing van de wacht en dat gebeurde donderdag om klokslag 12.00 uur voor het eerst.

De Deense koningin en haar man waren eerder op de ochtend aangekomen in Aarhus aan boord van het koningsschip Dannebrog. Er waren in de haven geen plichtplegingen. Het paar ging meteen naar Marselisborg, waar een deel van de zomer wordt doorgebracht.

Het verblijf begon iets eerder dan aanvankelijk gepland omdat de voorgenomen reis van Margrethe naar de Færøer, dat van 15 tot en met 18 juni zou plaatsvinden, op het laatste moment werd uitgesteld vanwege verkiezingen op de autonome Deense eilandengroep in de Atlantische oceaan. Koningin en prins gaan volgende maand wel twee weken met de Dannebrog naar Groenland.

Marselisborg heeft een Nederlandse voorgeschiedenis. In 1661 waren de schulden van de toenmalige koning Frederik III bij de Nederlandse koopman en kredietverschaffer Gabriel Marselis zo groot dat hij hem kroonland schonk in Jutland, waaronder land waar nu Marselisborg is gebouwd. Het landgoed kwam weer in koninklijke handen na de kinderloze dood van Marselis’ zoon Constantijn.


Meer Denemarken