Margrethe besluit bezoek aan Groenland

Vorsten

22/07/2015 7:09 pm

NUUK – De Deense koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik besluiten woensdagavond (lokale tijd) hun bijna twee weken durende reis langs de noord- en westkust van Groenland met een feestelijke ontvangst op het koningsschip Dannebrog in de haven van Nuuk.

Het koninklijk paar arriveerde dinsdag al in de fjord van de hoofdstad, en had aan wal ontmoetingen met parlement en regering, maar de officiële ontvangst was pas woensdagmorgen toen Dannebrog aanmeerde in de Koloni-haven. Daar wachtte burgemeester Asii Chemnitz Narup de in Groenlandse dracht gestoken koninklijke bezoekers op, en daar klonken ook saluutschoten.

Vervolgens werkten koningin en prins, deels los van elkaar, een druk programma af met onder meer een bezoek aan Kittat, een ‘werkend’ museum waar ze zagen hoe huiden worden bewerkt om ze geschikt te maken voor de traditionele Groenlandse kleding. De klederdracht van kroonprinses Mary komt van Kittat, zo meldde weekblad Billed Bladet dat de hele reis door Groenland heeft gevolgd.

Andere programmapunten waren een bezoek aan de Groenlandse bank, aan het Hof van Groenland en voor prins Henrik een visite bij het Groenlandse Rode Kruis. Aan het einde van de middag was het paar in het Groenlands Gymnasium, waar in de aula een ontmoeting plaatsvond met een doorsnede van de bevolking van Nuuk. Er was daar tijd voor een demonstratie van Inuit activiteiten, zoals beoefend bij de Arctische Winterspelen, en voor cultuur.

Het koninklijk paar wordt donderdag verwacht in zuid-Denemarken, in Gråsten Slot waar de hele familie dit weekeinde bijeenkomt voor een reünie en de zomerse fotosessie.


Meer Denemarken