Margrethe bij opening Deens parlement

Vorsten

05/10/2015 6:08 pm

KOPENHAGEN – De Deense koningin Margrethe wordt dinsdag in de Folketing verwacht voor het begin van het nieuwe parlementaire jaar. Maar anders dan haar collega’s in Nederland, Noorwegen en Zweden speelt het Deense staatshoofd geen actieve rol bij de plechtigheid in het parlement. Ze neemt met haar familie plaats op de tribune boven de vergaderzaal en luistert naar de toespraken.

De opening van het parlement mist ook de glamour en glans van die in bijvoorbeeld Noorwegen afgelopen vrijdag, waar koning Harald in vol ornaat voor de Storting verscheen en tot schrik van de regering bij het voorlezen van de Troonrede een pagina te veel omsloeg en daardoor een stuk van de toespraak oversloeg.

Margrethe komt ook niet zoals haar neef de Zweedse koning Carl Gustaf in een koets naar het paleis Christiansborg, waar het parlement is gehuisvest. Laat staan dat ze in een gouden koets ernaartoe wordt gereden zoals haar petekind koning Willem-Alexander.

Het is een sobere bijeenkomst, waarbij de koninklijke familie vooral moet zorgen om de ogen ten allen tijde open te houden want de televisie- en fotocamera’s houden hen in de gaten en drukken genadeloos af wanneer de zwaartekracht of verveling toeslaan zoals de ervaring heeft geleerd.





Gratis voor jou


Meer Denemarken