Margrethe en Henrik zijn toe aan rustdag

Vorsten

17/07/2015 7:49 pm

SISIMIUT – De Deense koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik zijn vrijdag op bezoek in Sisimiut, met 5460 inwoners na de hoofdstad Nuuk de grootste plaats op Groenland. Sisimiut, dat 75 kilometer ten noorden van de poolcirkel ligt, heette vroeger Holsteinborg en was in de 18e eeuw ook geliefd bij Nederlandse walvisvaarders.

De Denen moesten dan ook strijd leveren om op deze plek een handelspost te vestigen. Pas in 1738 en 1739 werden de Nederlanders, die geen concurrentie wensten aan de zuidwestkust van Groenland, definitief verslagen. Holsteinborg werd een centrum voor visvangst en voor de handel in huiden. Tegenwoordig is het de snelst groeiende plaats op het dunbevolkte Groenland.

Koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik zijn bezig aan een twee weken durende reis langs de Groenlandse kust. Groenland is een autonoom deel van Denemarken en Margrethe is er koningin. Ze bezoekt het eiland meestal in de zomer, bij voorkeur met het koningsschip Dannebrog dat de kustplaatsen dan goed kan bereiken. Het koninklijk gezelschap hoeft niet aan wal te overnachten. Dat gebeurt op het schip dat ‘s nachts naar de volgende bestemming vaart.

Rondleiding

In Sisimiut kreeg het koninklijk paar vrijdagmorgen (plaatselijke tijd) een korte rondleiding door het stadscentrum, waarbij onder meer werd gestopt bij het Knud Rasmussen College waar uitleg werd gegeven over het gebruik van zonne-energie. Ook de fiets- en skateboardbaan kreeg aandacht, waar de jeugd demonstraties gaf. De plaatselijke cultuur kwam aan bod in het Taseralik Cultureelcentrum.

Onderwijs vormde het centrale thema van het middagprogramma en de dag werd afgesloten met een receptie op Dannebrog. Margrethe en Henrik nemen zaterdag een rustdag en vervolgen hun bezoek op 19 juli in Kangaamiut en Maniitsoq op 20 juli.


Meer Denemarken