Margrethe en Henrik naar Marselisborg

Vorsten

17/06/2015 8:53 pm

AARHUS – Koningin Margrethe II en prins-gemaal Henrik van Denemarken hebben hun koffers gepakt. Aan boord van het koningsschip Dannebrog komen ze donderdag aan in Aarhus, waar ze traditioneel in de zomermaanden in Marselisborg Slot verblijven.

De Deense vorstin verhuist een paar keer per jaar. Marselisborg is voor de zomer, Amalienborg in Kopenhagen voor de winter en voor- en najaar worden doorgebracht in Fredensborg Slot, ten noorden van de hoofdstad. Tijdens de zomervakantie verzamelt de koningin haar familie ook nog enige dagen in het uiterste zuiden van Denemarken, in Gråsten Slot.

Het rondtrekken van het hof stamt uit oude tijden en betekende destijds dat de hele hofhouding meeverhuisde. In de tijd van e-mail en internet hoeft dat niet meer, al gebruikt Margrethe deze moderne hulpmiddelen zelf niet. Door in verschillende delen van het land haar residentie te hebben, voorkomt de koningin het verwijt alleen maar op Kopenhagen te zijn gericht. Dat ligt ten opzichte van de rest van het land nogal excentriek.

Margrethe kreeg Marselisborg in 1967 ter gelegenheid van haar huwelijk als cadeau van haar vader koning Frederik IX.

Gratis voor jou


Meer Denemarken