Ook IJslandse president krabbelt op paleis

Vorsten

26/01/2017 6:38 pm

De IJslandse president Gudni Jóhannesson keerde donderdag weer huiswaarts na een tweedaags staatsbezoek aan Denemarken. De president mocht het land echter niet uit voor hij, onder toeziend oog van koningin Margrethe en prins Henrik, een krabbel had gezet op een stuk glas.

Die handeling maakt deel uit van een ruim 150 jaar oude traditie van de Deense koninklijke familie. Staatshoofden die het land bezoeken, voor een staatsbezoek of privéreis, laten een krabbel achter op een stuk glas dat een plek krijgt op Fredensborg Slot. Het paleis even buiten Kopenhagen heeft op die manier al bijna 250 handtekeningen.

Donderdag was het de beurt aan Gudni Jóhannesson, die sinds afgelopen zomer de president van IJsland. Hij bracht dinsdag en woensdag een staatsbezoek aan Denemarken. Het presidentiële paar werd niet alleen door koningin Margrethe en haar man prins Henrik ontvangen, ook kroonprins Frederik en zijn vrouw kroonprinses Mary gingen met het paar op stap.

Woensdagavond woonden Margrethe, Henrik, Frederik, Mary, prins Joachim en zijn vrouw prinses Marie en prinses Benedikte de tegenprestatie van de IJslandse gasten bij. In Kopenhagen vond een diner plaats met ‘speeches en entertainment’. Volgens Billed Bladet was Gudni Jóhannesson ‘net een stand-upcomedian’ tijdens zijn dankwoord.


Meer Denemarken