Opnieuw zang voor Deense koningin

Vorsten

16/07/2015 12:28 pm

QASIGIANNGUIT – De Deense koningin Margrethe is donderdagmorgen (lokale tijd) samen met prins-gemaal Henrik aan boord van het koningsschip Dannebrog aangekomen in Qasigiannguit, aan de Diskobaai aan de westkust van Groenland.

Het plaatsje dat vroeger in het Deens Christianshåb heette, telt 1200 inwoners en leeft van de visvangst en het toerisme. IJsbergen, zeehonden en walvissen zijn voor bezoekers de grootste trekpleisters.

Het Deense koninklijk paar werd zoals overal tijdens hun reis langs de Groenlandse kust, verwelkomd met zang en een toespraak van de burgemeester. Daarna ging het gezelschap naar het plaatselijk museum, gevestigd in het oudste gebouw van Qasigiannguit, een huis uit 1734. Daar kregen koningin en prins-gemaal tekst en uitleg over de traditionele Inuit-cultuur in deze streek met speciale aandacht voor de Thule-cultuur uit de 13e eeuw.

Kitsissuarsuit

Het oponthoud in het plaatstje, waar ook de lokale school wordt bezocht, duurt precies vier uur waarna het gezelschap scheep gaat voor de vijf uur durende vaartocht naar Kitsissuarsuit. De koningin wordt daar om 18 uur lokale tijd verwacht voor een twee uur durend bezoek. Vervolgens wordt de reis voortgezet naar Sisimiut.

Koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik zijn tot 22 juli in Groenland, een autonoom deel van Denemarken. Het koninklijk paar bezoekt het eiland om de zes à acht jaar, meestal in de zomer met het koningsschip Dannebrog waarmee de aan zee gelegen plaatsen van Groenland het beste kunnen worden bereikt.


Meer Denemarken