Uitvaart prins Henrik op 20 februari

Vorsten

2018-02-14 10:49:00

De uitvaart van de dinsdag overleden prins Henrik van Denemarken vindt volgende week dinsdag plaats in de Christiansborg Slotskirke in Kopenhagen. De echtgenoot van koningin Margrethe wordt daarna gecremeerd, zo heeft het Deense hof woensdag bekendgemaakt.

Het lichaam van Henrik wordt donderdag van Fredensborg Slot, waar de prins dinsdagavond stierf in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen, naar Amalienborg in Kopenhagen overgeplaatst. Komend weekeinde kunnen de Denen afscheid nemen van de prins in de Christiansborg Slotskirke. De uitvaart wordt geen staatsbegrafenis maar een kleine ceremonie met alleen familie en vrienden en een kleine afvaardiging van de pers.

Henrik zal worden gecremeerd. De prins maakte  vorig jaar kenbaar dat hij niet bijgezet wilde worden in de St Birgitte kapel van de kathedraal van Roskilde. Zijn as zal in twee delen worden uitgestrooid: in zee en in de privétuin van Fredensborg Slot.

Het was de bedoeling dat Henrik en echtgenote koningin Margrethe samen hun laatste rustplaats zouden krijgen in een glazen sarcofaag in Roskilde maar het Deense hof maakte vorig jaar bekend dat Henrik had besloten dat hij niet meer in Roskilde wilde worden bijgezet uit onvrede over zijn achterstelling in het koningshuis, waar hij protocollair na zijn vrouw en zoon kroonprins Frederik kwam, en het niet verlenen van de titel ‘koning-gemaal’.


Meer Denemarken

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!