Koningen Charles en Felipe bedroefd na overlijden Benedictus

Vorsten

31-12-2022 17:11:04

De eerste koninklijke condoleances naar aanleiding van het overlijden van paus emeritus Benedictus druppelen zaterdag binnen. De Britse koning Charles was een van de eersten. Hij zegt in een bericht dat hij “diep bedroefd” is door de dood van de geboren Duitser.

“Ik herinner me met genegenheid mijn ontmoeting met Zijne Heiligheid tijdens mijn bezoek aan het Vaticaan in 2009”, schrijft Charles. Het was de eerste keer dat hij samen met zijn nieuwe vrouw Camilla op audiëntie was sinds zijn scheiding met prinses Diana.

Charles denkt ook terug aan Benedictus’ bezoek aan het Verenigd Koninkrijk in 2010. “Dat was belangrijk voor het versterken van de betrekkingen tussen de Heilige Stoel en het Verenigd Koninkrijk. Ik herinner me ook zijn voortdurende inspanningen om de vrede te bevorderen, en om de relatie tussen de wereldwijde Anglicaanse gemeenschap en de rooms-katholieke kerk te versterken.”

Intelligentie

Koning Felipe van Spanje heeft eveneens een condoleance naar het Vaticaan gestuurd. Hij ontmoette Benedictus verschillende keren toen hij nog kroonprins was. De paus emeritus “leidde de katholieke kerk met een buitengewone roeping van dienstbaarheid, nederigheid, toewijding en liefde”, zegt Felipe. “We herinneren met warme gevoelens de genegenheid waarmee hij Spanje altijd onderscheidde met zijn bezoeken aan Valencia, Santiago de Compostela, Barcelona en Madrid.”

Groothertog Henri van Luxemburg zegt dat hij en zijn vrouw Maria Teresa “zeer bedroefd” zijn. “Intelligentie en zachtaardigheid zijn de twee woorden die spontaan in me opkomen”, stelt hij.

Meer Spanje