Japanse keizer houdt in mei eerste tuinfeest

Vorsten

07/02/2020 3:13 pm

De Japanse keizer Naruhito houdt op 27 mei zijn eerste tuinfeest. Dat is een maand later dan sinds het jaar 2000 gebruikelijk, maar april is dit jaar te druk, aldus de uitleg van het bureau van de keizerlijke hofhouding aan Japanse media. Zo is er de inhuldigingsceremonie voor kroonprins Fumihito en kunnen in die periode ook de staatsbezoeken aan koningin Elizabeth en van de Chinese president Xi Jinping vallen.

De Japanse keizer geeft tweemaal per jaar – in de lente en het najaar – een tuinfeest, waarvoor per keer 2000 gasten worden uitgenodigd. Naast officials en buitenlandse diplomaten zijn dat ook Japanners die bijzondere prestaties hebben verricht, zoals kunstenaars, wetenschappers en sporters.

De oorsprong voor de ontvangsten in de keizerlijke tuin van het paleis Akasaka ligt in de negentiende eeuw, toen keizer Meiji ter ere van de kersenbloesems in het voorjaar en de bloeiende chrysanten in de herfst feesten organiseerde. Die traditie werd na de Tweede Wereldoorlog weer opgepakt.

Het laatste tuinfeest was in november 2018, onder keizer Akihito en keizerin Michiko. Vanwege de troonswisseling werd vorig jaar afgezien van de bijeenkomsten. Het tuinfeest in mei is dan ook het eerste van het nieuwe Reiwa-tijdperk dat met het aantreden van keizer Naruhito op 1 mei 2019 begon. Het emeritus-keizerspaar zal niet aanwezig zijn, zo is twee jaar geleden al aangekondigd.

Gratis voor jou


Meer Japan