Monaco kijkt uit naar feestdag

Vorsten

15/11/2014 3:04 pm

MONACO – Het vorstendom Monaco bereidt zich de komende dagen voor op de nationale feestdag op 19 november. Dat is de feestdag van de heilige Rainier, naar wie de vader van prins Albert II is vernoemd.

Albert heeft bij zijn troonsbestijging in 2005 besloten als eerbetoon aan zijn vader die datum te behouden voor de nationale feestdag, zoals koningin Beatrix in 1980 ook besloot om niet haar eigen verjaardag, op 31 januari, maar die van haar moeder Juliana op 30 april te handhaven voor de viering van Koninginnedag.

In Monaco was het sinds de regering van prins Charles (1856-1889) gebruik om de naamdag van de heilige naar wie de vorst was vernoemd te kiezen voor de viering van de nationale feestdag. Dat was voor Charles op 4 november. Voor zijn opvolger prins Albert I schoof de datum op naar 15 november en die datum zou prins Albert II ook hebben kunnen kiezen.

De prinselijke familie staat centraal op de feestdag, die begint met een dankdienst, een Te Deum in de kathedraal, en die eindigt met een spectaculair vuurwerk boven de haven van het vorstendom. Grote vraag dit jaar is of de zwangere prinses Charlène aan de feestelijkheden zal deelnemen.


Meer Monaco