Koning Harald jureert zeilwedstrijden

Vorsten

18/08/2015 12:52 pm

OSLO – De zeilwedstrijden die dinsdagmiddag in Oslo beginnen, hebben een bijzondere juryvoorzitter: koning Harald V. Drie dagen achtereen beslist de Noorse koning over protesten en eventuele overtredingen van de zeilregels bij de regatta H.M. Kongens serieseilaser.

Voor de strijd hebben zich 77 deelnemers aangemeld die tot en met donderdag verdeeld over zes zeilklassen van start gaan. Hoofdorganisator is de Koninklijke Noorse Zeilvereniging, met 4000 leden de grootste zeilclub van het land. Bijna de helft (31) van de deelnemers staat daar ook geregistreerd. De races beginnen elke dag aan het einde van de middag.

Koning Harald (77) is zelf ook een verwoed en zeer ervaren en kundig zeiler. Hij heeft driemaal deelgenomen aan de Olympische Spelen (1964, 1968 en 1972) en heeft verschillende malen eremetaal behaald bij wereldkampioenschappen en grote internationale zeilwedstrijden. In 2005 won hij goud bij het EK in Zweden.

Harald heeft de liefde voor de zeilsport onder meer van zijn vader Olav, die in 1928 Olympisch zeilgoud won bij de Zomerspelen in Amsterdam.


Meer Noorwegen