Koning Harald: ‘we zijn ouder geworden’

Vorsten

27/06/2016 11:06 am

Het Noorse koningspaar is maandag het jubileumbezoek aan Stavanger begonnen met een tuinfeest bij de koninklijke residentie Lendaal. Stavanger is de voorlaatste stop op de tocht die 18 juni begon in het noordelijke Tromsø en die woensdag wordt afgesloten in Kristiansand.

Koning Harald, die dit jaar 25 jaar op de troon zit, hield een korte toespraak aan het begin van de bijeenkomst in Lendaal, de voormalige woning van de Noorse schrijver Alexander Kielland. “,We zijn op een reis die mooie herinneringen ophaalt aan onze kennismakingstocht in 1991”, aldus de koning.

“Er is veel veranderd in die jaren. De familie is gegroeid, we hebben een lieve schoondochter en schoonzoon en prachtige kleinkinderen. De koningin en ik zijn ouder geworden – net als alle anderen. Maar in principe zijn we dezelfde mensen als toen, zij het met veel meer levens- en werkervaring”, zei Harald.

Hij sprak over de economische problemen van Stavanger en het omliggende Rogaland, maar zei vertrouwen te hebben in de veerkracht van de gemeenschap die ook in het verleden veel ups en downs heeft gekend.

Koning Harald en koningin Sonja, die bij hun bezoek worden vergezeld door kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, wonen maandagmiddag nog een volksfeest te hunner ere bij rond het Konserthus van Stavanger.


Meer Noorwegen