Koningin Sonja opent expositie met eigen werk

Vorsten

25/02/2015 4:12 pm

SYDNEY – De Noorse koningin Sonja heeft woensdag in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Sydney een tentoonstelling geopend met haar eigen werk. De expositie heeft als titel meegekregen ‘Inspirerende ontmoetingen’.

Inspiratiebron voor de koningin was de Noorse natuur: bossen, bergen en fjorden. Koningin Sonja hield zelf een inleiding bij de opening. Ze vertelde onder meer hoe belangrijk kunst voor haar is. “Voor mij biedt kunst een toevluchtsoord. Een rustpunt in ons strikt georganiseerde leven. We kunnen ons daarin overgeven aan het onverwachte, aan het onverklaarbare.”

Kunst kan “ons uitdagen”, zei Sonja, die samen met haar man koning Harald op staatsbezoek is in Australië. “Kunst kan deuren openen in onze gedachten naar plekken waarvan we het bestaan misschien niet eens kenden.” Met de tentoonstelling wilde de koningin ook de aandacht vestigen op Noorwegen, in de hoop dat meer Australiërs er op vakantie komen. “Ik hoop dat u de kans heeft eens de pracht van onze natuur te ervaren, en zelfs het mooi exotische eiland Spitsbergen. Ik beloof u, het zal een onvergetelijke ervaring zijn.”

Het koningspaar reist donderdag van Sydney naar de Australische westkust voor een bezoek aan Perth, waar het staatsbezoek vrijdag wordt afgesloten.


Meer Noorwegen