Koningin Sonja 78 jaar geworden

Vorsten

04/07/2015 10:45 am

OSLO – Koningin Sonja van Noorwegen viert zaterdag haar 78e verjaardag. Het Noorse hof dook in de archieven van het Koninklijk Huis en vond daar een foto uit 1941 toen ze een kind van vier jaar was. Die prijkt op haar verjaardag op de Facebookpagina van de Noorse royals. Rond het middaguur waren daar al meer dan duizend felicitaties achtergelaten.

Haar echtgenoot koning Harald werd in februari 78 jaar. Ze ontmoetten elkaar in 1959 en trouwden in Oslo in 1968. In januari 2016 zijn Harald en Sonja precies 25 jaar koning en koningin.

Tijdens een staatsbezoek aan Australië vertelde Sonja eerder dit jaar hoe belangrijk kunst voor haar is. “Voor mij biedt kunst een toevluchtsoord. Een rustpunt in ons strikt georganiseerde leven. We kunnen ons daarin overgeven aan het onverwachte, aan het onverklaarbare”, zei ze bij de opening van een expositie met haar eigen werk. Inspiratiebron voor de koningin is de Noorse natuur: bossen, bergen en fjorden. Kunst kan “ons uitdagen”, zei Sonja. “Kunst kan deuren openen in onze gedachten naar plekken waarvan we het bestaan misschien niet eens kenden.”

Nog geen twee maanden geleden opende Sonja met prinses Beatrix in Oslo de tentoonstelling VanGogh+Munch in het Munch Museum. De expositie toont de verwantschap tussen de kunstenaars Vincent van Gogh en Edvard Munch.


Meer Noorwegen