Märtha Louise had moeite met onderscheid tussen privé en prinses

Vorsten

08-11-2022 13:42:04

Voor de Noorse prinses Märtha Louise is het vaak lastig geweest om onderscheid te maken tussen haar rol privé en haar koninklijke rol. Dat is een van de redenen geweest voor de beslissing om haar officiële functies neer te leggen, legt ze dinsdag uit op Instagram.

Märtha Louise wil graag haar mening kunnen geven, zonder dat die impact heeft op haar familie. Als voorbeeld noemt ze haar geloof in alternatieve geneeswijzen naast de reguliere gezondheidszorg. Over die mix van zorg wil Märtha Louise zich kunnen blijven uitspreken, zonder dat dit het koningshuis raakt. “Ik ga naar de dokter en tegelijkertijd gebruik ik acupunctuur en werk ik met energieën. Ik ga naar yoga en ik mediteer, net als – zoals ik merk – vele anderen ook doen.”

De prinses begrijpt de extra “verantwoordelijkheid” die haar titel met zich meebrengt wel, maar hoopt dat haar “persoonlijke standpunten” worden gezien als die van haar en dat “niemand anders zich daarvoor hoeft te verantwoorden”.

Het Noorse hof maakte dinsdag bekend dat Märtha Louise haar officiële functies voor het koningshuis heeft neergelegd. Dat betekent onder meer dat ze geen officiële taken meer verricht en haar titel als beschermvrouwe van diverse organisaties kwijtraakt. Haar titel als prinses behoudt ze wel.

Meer Noorwegen