Mette-Marit herdenkt terreuraanslagen

Vorsten

22/07/2015 2:21 pm

OSLO – Kroonprinses Mette-Marit van Noorwegen woonde woensdag in de Dom van Oslo een dienst bij om de slachtoffers te herdenken van de terreurdaden van Anders Breivik. Bij de aanslagen kwamen 77 mensen om het leven. Ze worden jaarlijks herdacht.

De rechts-extremist Breivik liet vier jaar geleden een bom ontploffen bij het regeringscentrum in Oslo. Daarna ging hij naar het eiland Utøya waar hij een bloedbad aanrichtte onder jongeren op een jeugdkamp van de Noorse sociaal-democratische partij.

Bij de herdenking kon de kroonprinses haar tranen niet bedwingen. Zij verloor haar stiefbroer die vrijwillig als beveiliger werkte op het jeugdkamp. Anders Breivik zit nu een celstraf van 21 jaar uit.

Mette-Marit arriveerde bij de Domkirke met bisschop Ole Christian Kvarme die de dienst leidde. Het thema van de dienst was Vrede, gedachten, de toekomst en hoop. Premier Erna Solberg van Noorwegen en voormalig premier Jens Stoltenberg, de huidige secretaris-generaal van de NAVO, waren eveneens bij de herdenkingsdienst aanwezig.


Meer Noorwegen