Harald en Sonja op streekbezoek

Vorsten

17/06/2015 9:04 pm

KJØLLEFJORD – Het Noorse koningspaar heeft donderdag bij het meerdaagse bezoek aan de provincie Finnmark, in het uiterste noorden van Noorwegen, een bezoek gebracht aan het dorpje Kjøllefjord en aan Mehamn en Gamvik, Noorwegens en Europa’s meest noordelijke vastelandgemeente.

Koning Harald en koningin Sonja reizen met het koninklijke schip Norge, waarmee traditioneel dit soort streekbezoeken worden gemaakt. Het paar overnacht dan op het schip terwijl wordt doorgevaren naar een volgende bestemming. Donderdag is dat Vadsø. Het koningspaar en het kroonprinselijk paar brengen afwisselend bezoeken aan meer afgelegen delen van het uitgestrekte Noorwegen, waarbij steeds andere provincies aan de beurt komen.

Veel van de kleine gemeenschappen waren oorspronkelijk alleen per boot te bereiken. Gamvik bijvoorbeeld heeft pas sinds de jaren tachtig aansluiting op het Noorse wegennet. De plaatsen worden aangedaan door de Hurtigroute, de veerdienst langs de Noorse kust tot aan Kirkenes.

In het nog geen duizend inwoners tellende Kjøllefjord opende de koning nieuwe havenfaciliteiten en sprak hij zijn vreugde uit over het feit dat jongeren weer willen werken in de visserij. Ook prees hij het vele vrijwilligerswerk dat in dit deel van het land het sociale leven op peil houdt. Het bezoek aan Gamvik werd donderdagavond afgesloten met een diner met stokvis op de zolder van het plaatselijke museum.


Meer Noorwegen