Noors koningspaar geeft tuinfeest

Vorsten

23/06/2016 3:18 pm

Zevenhonderd gasten uit Trondheim en de omliggende regio Trøndelag zijn donderdagmiddag te gast in de tuin van Stiftsgården, de residentie van de Noorse koninklijke familie in Trondheim. Het paleis, met 140 kamers, is één van de grootste houten gebouwen in Scandinavië en wordt door koning Harald en zijn familie gebruikt bij bezoek aan de stad, de op twee na grootste van Noorwegen.

“Ik voel me hier thuis”, aldus koning Harald, die kort voor het tuinfeest met zijn familie op het bordes was verschenen van Stiftsgården om het toegestroomde publiek toe te zwaaien. De koning en zijn vrouw koningin Sonja werden vergezeld door hun kinderen en kleinkinderen; de vrouwen en meisjes in het koninklijk gezelschap hadden voor de gelegenheid een bloemenkrans in hun haar.

Het tuinfeest volgde op de dankdienst in de Nidaros kathedraal waar werd stilgestaan bij de zegening van het koningschap van koning Harald en koningin Sonja op de dag af 25 jaar geleden. “Dat was een dag die ik nooit zal vergeten”, zei de koning, die toen pas besefte wat er op hem af kwam als nieuwe koning van Noorwegen.

Haai

De koninklijke familie was eerder op de dag met de koninklijke sloep vanaf het koningschip ‘Norge’ aangekomen bij Ravnkloa, waarna de gasten een feestelijke wandeling door het stadscentrum maakte en prins Sverre Magnus nieuwsgierig een voor de Noorse kust gevangen kleine haai bekeek die deel uitmaakte van een van de uitstallingen langs de wandelroute.

Voor de kerkdienst kleedden de kleinkinderen van het koningspaar in Noorse klederdracht, en voegde ook Haralds zus prinses Astrid zich bij haar familie.


Meer Noorwegen