Noors koningspaar in de schijnwerpers

Vorsten

29/12/2015 3:30 pm

OSLO – De Noorse televisiezender NRK begint woensdag met een bijzonder reeks uitzendingen ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van koning Harald. Die zit op 17 januari 2016 precies 25 jaar op de troon. In de zevendelige documentairereeks wordt aandacht besteed aan zowel de koning als aan koningin Sonja.

In de eerste aflevering wordt de bijzondere liefdesgeschiedenis tussen Harald en Sonja belicht. Het koningspaar praat openhartig over de strijd die moest worden geleverd om uiteindelijk toestemming te krijgen om te trouwen. Dat Sonja een Noors koopmansdochter was, was lange tijd een obstakel.

Harald en Sonja, beiden nu 78, ontmoetten elkaar al toen ze 14 waren, maar de liefde kwam zo’n acht jaar later tot bloei, eind jaren vijftig. Vervolgens moesten ze negen jaar wachten alvorens parlement en Haralds vader koning Olav V instemden met een echtverbintenis. Harald had toen al duidelijk gemaakt dat het Sonja zou worden, en niemand anders.

Geweten

De koning vertelt in de documentaire dat hij blij was met Sonja, maar dat zijn geweten aan hem knaagde omdat hij inging tegen zijn vader, en dat hij haar heimelijk bleef ontmoeten terwijl het paleis steevast ontkende dat er een verhouding was.

Na onder andere de huwelijken van prinses Beatrix in Nederland (1966) en kroonprinses Margrethe van Denemarken (1967), die beiden ook niet kozen voor een partner met koninklijk bloed, verzachtte de houding en op 29 augustus 1968 konden Harald en Sonja eindelijk trouwen.


Meer Noorwegen