Noors koningspaar ontvangt Nobelprijswinnaars op audiëntie

Vorsten

10-12-2022 17:42:03

Op het stadhuis van Oslo hebben zaterdag vertegenwoordigers van de drie winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede, die afkomstig zijn uit Rusland, Oekraïne en Belarus, de prijs in ontvangst genomen. Zij werden daarvoor door het Noorse koninklijk paar en de kroonprins en zijn vrouw ontvangen, laat het hof weten. De drie winnaars krijgen de prijs vanwege hun werk ter verdediging van de mensenrechten.

Voorafgaand aan de ceremonie werden de vertegenwoordigers door koning Harald in audiëntie op het paleis ontvangen. Ook koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit waren hierbij aanwezig.

Tijdens de ceremonie op het stadhuis werden de winnaars door het hoofd van het Noorse Nobelcomité, Berit Reiss-Andersen, geprezen om hun inzet voor wereldvrede. “Ze hebben een ongekende inspanning geleverd om oorlogsmisdaden, schendingen van mensenrechten en machtsmisbruik te documenteren”, zei ze in haar toespraak.

Zaterdagavond volgt er nog een banket voor de winnaars in het Grand Hotel in Oslo. Ook hier zijn de koning, koningin, kroonprins en kroonprinses bij aanwezig.

Meer Noorwegen