Noors koningspaar ontvangt Poolse gasten

Vorsten

23/05/2016 5:41 pm

Het Noorse koningspaar heeft maandag de Poolse president Andrzej Duda en zijn vrouw Agata verwelkomd op het plein voor het koninklijk paleis in Oslo. Het presidentspaar is voor een driedaags staatsbezoek in Noorwegen.

Met koning Harald inspecteerde het Poolse staatshoofd de erewacht, en de koning vergezelde Duda ook naar de vesting Akershus voor een kranslegging bij het nationale monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bij de slag om het Noord-Noorse Narvik in de meidagen van 1940 kwamen 97 Poolse soldaten om. Het presidentspaar staat daar later in het bezoek nog uitgebreid bij stil.

Koningin Sonja nam Agata Kornhauser-Duda na de kranslegging mee naar het Nationaal Kunstmuseum en daarna naar Oscarshall, waar een tentoonstelling is te zien met glaswerk dat Sonja heeft verzameld. De president had ondertussen ontmoetingen met de voorzitter van het parlement en met premier Erna Solberg. Maandagavond is er een staatsbanket in het paleis, waarbij ook prinses Astrid en kroonprins Haakon aanwezig zijn.

Polen is een van de belangrijkste handelspartners van Noorwegen, waar 100.000 Polen permanent wonen en nog eens 100.000 Polen tijdelijk verblijven en werken.

Gratis voor jou


Meer Noorwegen