Noorse koninklijke familie alweer op balkon

Vorsten

2017-05-17 19:23:00

De Noorse koninklijke familie verscheen woensdag traditiegetrouw alweer op het paleisbalkon van het Koninklijk Paleis in Oslo. Ruim een week na de viering van de tachtigste verjaardagen van koning Harald en koningin Sonja volgde woensdag de viering van de nationale feestdag. Op 17 mei viert Noorwegen jaarlijks dat in 1814 de eigen grondwet tot stand kwam.

Een recordaantal van 121 deelnemende scholen trok woensdag in een bonte stoet voorbij aan het Noorse koningspaar, kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en hun kinderen prins Sverre Magnus en prinses Ingrid Alexandra. Het jaarlijkse defilé nam enkele uren in beslag.

De kinderoptocht maakt al sinds 1906 vast onderdeel uit van de festiviteiten. Schoolkinderen uit Oslo en hun docenten steken zich in hun beste kleren of klederdracht om rijkelijk voorzien van Noorse vlaggen en vlaggetjes onder begeleiding van tientallen muziekkorpsen langs het paleis te lopen. De traditie vereist dat koning Harald en kroonprins Haakon een hoge hoed dragen.

Leerlingen van scholen die dit jaar een jubileum vieren, zoals een honderdjarig bestaan, mochten voorop in de optocht lopen.


Meer Noorwegen