Kroonprins Haakon is dol op bergen

Vorsten

17/06/2015 11:33 am

LOM – De Noorse kroonprins Haakon heeft in het Norsk Fjellmuseum in Lom een tentoonstelling met vondsten afkomstig uit het ijs in de bergen geopend. In zijn toespraak vertelt hij dat de bergen een zeer bijzondere plaats in zijn leven innemen.

“Ik ben dol op wandelen in de bergen – vooral skiën in de winter. Mette en ik houden er ook van om onze kinderen mee te nemen op een tocht”, aldus de prins. Hij is blij dat Noorwegen veel bergen heeft: “Bergen en de zee zijn de natuur op haar best. Het heeft er misschien iets mee te maken met hoe dicht je komt bij de elementen, en hoe klein je je kunt voelen wanneer je geconfronteerd wordt met de omgeving.”

Hij verklaart dat hij die liefde voor bergen van zijn moeder, koningin Sonja, heeft. “Of het is aangeboren of aangeleerd weet ik niet, maar ik denk dat mijn moeder veel te maken heeft met dat ik ben geïnteresseerd in de bergen. Ik geloof dat er bijna geen top is waar ze niet op is geweest.” Koningin Sonja legde overigens 23 jaar geleden ook de eerste steen van het museum.


Meer Noorwegen